7 Ključnih Elemenata Do Uspeha ~ #4: Strategija

(Ovo je 4. od 7 elemenata uspeha, a ostale možeš da vidiš ovde:  I | II | III | IV | V | VI | VII )

Element #4: Strategija

Kada si jednom sigurna da su prva 3 elementa do uspeha potpuno na svom mestu, vreme je da pređeš na razmatranje strategije, tj. načina na koji ćeš svoj cilj pretvoriti u stvarnost. E, sad – ovo je važno da ti kažem: ukoliko nisi setovala prva 3 elementa navedena prethodno, ja ti ne bih preporučila da ikako prelaziš na ovaj sad element dok njih ne uradiš, a evo i zašto:

Pod 1: Bez jasne vizije, javljaće ti se prevelika ili premala fluktuacija ideja o tome kako bi svoj cilj mogla da ostvariš. Javljaće ti se ideje koje te zbunjuju i vrte te u krug; ili koje te vode u raznim drugim pravcima nevezanim usko za tvoj cilj; ili čak koje te vode u potpunu suprotnost tvom cilju: pa ono što si dan pre smatrala svojim snom, postaje nešto što sad baš nećeš, i obrnuto – što juče nisi htela, sad ti izgleda odlično. Da li znaš o čemu pričam? Kako se u toj zbrci može napraviti istinski dobra strategija? Nikako.

Pod 2: Bez snažnih verovanja da možeš da postigneš tačno to što želiš, javljaće ti se više ideja o tome zašto to ne možeš da ostvariš; a svaka ideja koja bi ti i pala na pamet kao mogući put će biti prekrivana hrpom razloga zašto ona neće uspeti (i te ćeš razloge zvati “objektivnim“, iako su i oni tek jedino slike u tvojoj glavi).

Pod 3: Bez čvrste odluke da ćeš to što najviše želiš i imati, biraćeš samo lagane strategije ~ igraćeš “na sigurno”, čuvajući se od bilo kakvog ozbiljnijeg izazova i ozbiljnijeg napora. Takođe, tvoje strategije neće uključiti tvoju ozbiljnu spremnost, niti pozvati sve tvoje kapacitete da uradiš ono što je potrebno da do svog cilja dođeš. Tako, i ako kreneš u akciju prema svom cilju, prva veća poteškoća ili zahtevnija akcija će te zaustaviti.

Dakle, praviti strategiju pre nego što si uradila prva 3 elementa će ti verovatno doneti mnogo više frustracije, nego uspeha i ozbiljnih pomaka ka svom cilju. I to je ono što upravo najveća većina ljudi radi kada ne postiže ono što jako želi: razmatra strategiju pre pažljivo urađena prva 3 koraka (čim pomisle na svoj san, odmah im prođe kroz glavu “da, ali kako ću..”).

Zamisli se za sekund → da li možda i ti tako radiš?

Sa druge strane, ako prva 3 elementa uradiš dosledno i onda pređeš na pravljenje strategije ~ ona će uključivati sve što je potrebno da do svog cilja dođeš, i ništa manje niti više od toga. Takođe, uključivaće i pregled i tvoju spremnost da ono što još nemaš ili nisi, a potrebno ti je na tvom putu, nabaviš ili postaneš. Prema tome..

Strategija daje odgovore na pitanje “kako”.  A dobro setovana strategija sadrži:

  1. spisak načina na koje već sada MOŽEŠ da ideš prema svom cilju
  2. spisak resursa koje još nemaš, a potrebni su ti + spisak načina na koje već sada MOŽEŠ početi da ih pribavljaš

i ne sadrži ništa što govori o načinima na koje ne možeš da ideš prema svom cilju (ne zato što ti načini ne postoje, nego zato što ti oni ne služe ničemu).

Ovde za trenutak zastani i promisli dobro:

» Šta preovlađuje na tvojoj listi načina kako da ostvariš svoj cilj: da li ona ima više stavki kako možeš ili kako ne možeš da ostvariš to što želiš? Na kom od prva 3 elementa uspeha bi mogla više da poradiš, pa da napraviš još moćniju strategiju i istinski ostvariš svoj san?

» Šta je to što već sada MOŽEŠ da uradiš u pravcu ostvarenja svog sna? Navedi 1 ili 2 stavke, i zapiši ih na papir.

Nakon što ovaj korak dobro uradiš, pređi na element br. 5.

Sa ljubavlju,

Radi sa Vesnom Lee

Ili zakaži svoj potpuno besplatan razgovor da dobiješ više informacija.

(Photo credit: Marcello)